Huidkliniek Gaaf is de specialist in lasertherapie

Vaatlaser behandeling

Met onze vaatlaser behandelen we effectief storende bloedvaatjes en roodheid in de huid. Veilig, snel en met minimaal herstel zorgt deze methode voor een egalere en stralendere huid.

Hoe werkt een vaatlaser behandeling?

LASER of IPL werkt met hoogenergetische stralen. Deze energie wordt wel opgenomen door de eiwitten in de oppervlakkige vaatjes. Door de warmte stollen de bloedvaatjes in de huid, die vervolgens door het lichaam zelf opgeruimd worden. Met name de vaatjes die niet goed functioneren, worden behandeld. 

Het licht dat door het bloed geabsorbeerd wordt omgezet in warmte en wordt afgegeven aan de vaatwand.  De proteïnes in de vaatwand wordt vernietigd zodra het langer dan 1 ms een temperatuur heeft van 70°C . Hierdoor coaguleert het bloed en zal het vernietigde vat geleidelijk aan verdwijnen.

De huid rondom het vat wordt niet aangetast tijdens de behandeling. Kleinere vaatjes kunnen direct tijdens of na de behandeling verdwijnen, grotere verdwijnen geleidelijk in de komende weken.

Welke indicaties zijn te behandelen met de vaatlaser behandeling?

Couperose, rosacea, diffuse roodheid en rode acnelittekens.

Spider naevus (spinnenkopjes), kersenwratjes (cherry angiomen), en rode adertjes in gezicht en benen.

Wijnvlekken (naevus flammeus), ooievaarsbeet (naevus van Unna), en vasculaire melasma.

In gezicht en benen (besenreis varices).

Poikiloderma van Civatte en ulerythema ophryogenes.

Good to know

Wist u dat de vaatlaser alleen de probleemvaatjes aanpakt zonder de omliggende huid te beschadigen? Zo krijgt u een veilig en effectief resultaat voor een mooiere, egalere huid!

Voorzorg

Wij adviseren u om uw huid vier weken voor de behandeling niet bloot te stellen aan zon, zonnebank of zelf bruinende crèmes. Als u dit wel doet neemt uw huid zonlicht op en loopt u meer risico op verbranding met hyper- of hypopigmentaties en littekens tot gevolg. Wij adviseren u om vier uur voor de behandeling niet te roken. Roken vernauwt de vaten, waardoor er minder bloed in de bloedvaatjes zit om te behandelen. De behandeling moet ondersteund worden met SPF30 of SPF50. Ook adviseren wij u om overdags steunkousen te dragen tussen de behandelingen door, zeker als u gevoelig bent voor spataderen of oedeem in de benen.

Hoe gaat de vaatlaser behandeling?

Tijdens de behandeling worden de ogen afgedekt met een brilletje. De behandeling kan gevoelig zijn, maar wordt door de meeste mensen ook zonder verdoving goed verdragen. Met elke flits voelt u een warme prik. Daarna voelt de huid gloeiend aan. De huid wordt direct gekoeld met een coldpack. Na de behandeling wordt er zonnebrandcrème aangebracht.

Na de behandeling

De huid is na de behandeling wat roder en licht gezwollen, wat zichtbaar kan zijn voor anderen. Dunne vaatjes trekken vaak meteen weg. De dikkere vaatjes kunnen wat blauw wegtrekken en daardoor wat beter zichtbaar zijn. De bijwerkingen trekken binnen een paar dagen vanzelf weg. U mag make-up gebruiken de dag na de behandeling. Gelijk na de behandeling kunt u weer uw dagelijkse bezigheden hervatten. Ernstige complicaties zijn uiterst ongewoon. Roodheid gedurende een aantal uur is normaal. Dat de zwelling soms een paar dagen aanhoudt, is niet ongewoon.

Om zwelling tegen te gaan, mag u de huid koelen met een coldpack. Ook helpt het om ’s nachts het hoofd op een extra kussen te leggen, zodat de zwaartekracht zijn werk kan doen. Laserbehandeling is veilig, en heeft geen gevolgen op lange termijn. Vermijd een sterke doorbloeding van uw gezicht. Tot 48 uur na de behandeling doet u de volgende activiteiten liever niet:

  • Sporten
  • Naar de sauna gaan
  • Bukken met het hoofd naar beneden
  • Alcohol drinken
  • Zware inspanningen leveren
  • Peelings of scrubcrèmes gebruiken

UV-straling kan uw pigment verstoren. Blijf minimaal 4 weken vóór en 4 weken ná de behandeling uit de zon. Kunt u zon niet vermijden, gebruik dan een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger.

Krijgt u na de behandeling korstjes, dan verdwijnen vanzelf en die laten ook geen littekens na. Het is heel belangrijk dat u niet aan de korstjes gaat krabben: de enige littekens die kunnen ontstaan, worden namelijk veroorzaakt door krabben.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Afhankelijk van de ernst van de aandoening kunnen er 1-3 behandelingen nodig zijn, om de 3-4 weken. Diffuse roodheid heeft meestal nog meer behandelingen nodig. Het ontstaan van nieuwe haarvaatjes kan door deze behandeling echter niet tegengegaan worden. Het ontstaan van nieuwe bloedvaatjes kan worden vertraagd door oorzaken te vermijden, zoals overmatig zonnen, alcoholgebruik en roken.

Wanneer komt u niet in aanmerking voor deze behandeling?

Good to know

Wist u dat de warmte van de vaatlaser ervoor zorgt dat probleemvaatjes vanzelf door het lichaam worden opgeruimd? Hierdoor verbetert uw huid zichtbaar, terwijl de omliggende huid volledig beschermd blijft!