Huidkliniek Gaaf is de specialist in lasertherapie

Goedaardige oneffenheden

goedaardige huidoneffenheden Huidkliniek Gaaf

Wat zijn goedaardige oneffenheden?

Wanneer je ouder wordt ontstaan er met de jaren steeds meer bultjes, vlekjes of ruwe plekjes, die noemen we ook wel goedaardige huidtumoren. Deze plekjes ontstaan zowel op het lichaam als op het gezicht. Meestal zijn deze plekjes onschuldig.

Er bestaan vele soorten goedaardige huidtumoren. Veel van deze plekjes kan de huidtherapeut beoordelen en verwijderen maar sommige plekjes moeten chirurgisch verwijderd worden door een dermatoloog. Dit kan te maken hebben met de grootte, de diepte of verdenking op verkeerde cellen. Moedervlekken moeten altijd eerst gecheckt worden door een dermatoloog.

Soorten oneffenheden

Er bestaan verschillende soorten goedaardige huidplekjes. Veelvoorkomende soorten goedaardige oneffenheden zijn:

Fibromen (ook wel steelwratjes genoemd) zijn goedaardige, kleine uitstulpinkjes van je huid. Fibromen verschillen in grootte en zijn over het algemeen huidkleurig, maar ze kunnen ook licht gepigmenteerd zijn.

De rode zwellinkjes kunnen tot enkele millimeters groot worden. Ze komen nooit alleen voor, en komen vaak in grotere aantallen voor op het bovenlichaam.

Ouderdomswratten worden ook wel verrucae seborrhoïcae genoemd. Het zijn goedaardige vlakke, ronde huidplekken en geel tot donkerbruin van kleur.

Lentigo zijn platte, bruine vlekken die ontstaan door een toename van melanocyten in de huid. Ze worden vaak veroorzaakt door blootstelling aan de zon en komen vaker voor bij oudere mensen.

Hemangiomen zijn ophopingen van kleine bloedvaten die vaak bij de geboorte aanwezig zijn of kort daarna verschijnen. Ze kunnen helderrood tot paars van kleur zijn en variëren van klein tot groot.

Gerstekorrels, ook wel milia genoemd zijn kleine, wit/gele ingekapselde talgbultjes van keratine. Ze komen voornamelijk voor rondom de ogen zowel bij kinderen als volwassenen.

Toename van talgkliertjes in de huid op één plek. De plekjes zijn hobbelig en vaak lopen er rode vaatjes overheen.

Syringomen zijn goedaardige tumoren die groeien vanuit de afvoergangetjes van zweetkliertjes in de huid. Ze zijn vaak huidkleurig of gelig van kleur en kunnen wat glazig of doorzichtig zijn. Ze bevinden zich meestal rondom de oogleden. Vaak op het bovenste deel van de wangen en op het onderste ooglid. Syringomen zijn ongevaarlijk en worden niet kwaadaardig.

Behandelmogelijkheden

Coagulatie therapie

Om huidoneffenheden te verwijderen maken we gebruik van de Zapper. Een behandeling met de Zapper is een veilige methode om goedaardige huidtumoren te verwijderen. De aandoening zal na aanraking met de elektrode verhitten en verschrompelen, waar vervolgens een mooie nieuwe huid onder ontstaat.

Curettage

Curettage is het met een curette (een steriel, scherp ringetje) afschrapen van goedaardige, oppervlakkige huidaangroeisels zoals ouderdomswratten en steelwratjes. Nadat het aangroeisel eraf is geschrapt ontstaat een klein schaafwondje wat normaal gesproken normaal geneest zonder litteken. De behandeling is op zich niet pijnlijk, maar kan eventueel met coolspray, als lokale verdoving, worden behandeld.

Laserbehandelingen

Laserbehandelingen worden vaak toegepast bij de behandeling van goedaardige huidtumoren. Deze behandelingen zijn populair vanwege hun precisie, minimale invasiviteit en over het algemeen korte hersteltijd.

Good to know

De ernst van oneffenheden verschilt per persoon, van een paar kleine onzuiverheden tot opvallende ophopingen.

Behandelingen voor oneffenheden

Resultaat

De meeste goedaardige huidtumoren kunnen effectief worden behandeld met laser, en recidief is zeldzaam, afhankelijk van het type tumor. Laserbehandeling is over het algemeen veilig en effectief voor de meeste goedaardige huidtumoren.

Prijzen

De kosten van onze behandelingen zijn afhankelijk van de gekozen behandeling en de intensiteit ervan. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek bespreken we een behandelplan en de bijbehorende kosten.

Good to know

Onze behandelingen worden altijd uitgevoerd door ervaren en HBO-opgeleide huidtherapeuten. We zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en geregistreerd in het Kwaliteitsregister (KP). Bij een aanvullende zorgverzekering kan een deel van de behandeling vergoed worden, afhankelijk van je polis.