Huidkliniek Gaaf is de specialist in lasertherapie

Oedeem

Wat is oedeem?

Oedeem is vochtophoping in de huid en de onderliggende weefsels. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Oedeem is in verschillende categorieën te verdelen.

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een vervelende aandoening waarbij zwelling en vochtophoping optreedt. Dit is vaak te herkennen aan een omvang toename, zwaar en moe gevoel, tintelingen en eventueel pijnklachten bij het aangedane lichaamsdeel. Meestal vindt dit plaats in de armen of benen maar kan ook op andere gebieden van het lichaam. Deze chronische aandoening is vervelend en geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten. De meeste vormen die we kennen worden veroorzaak door een te lage activiteit van het lymfatisch stelsel. Dit kan veroorzaak worden doordat er een afwijking is in het lymfatisch stelsel, de lymfevaten zijn beschadigd of aangetast of wanneer de lymfeklieren zijn verwijderd.

Lymfoedeem is in te delen in primair lymfoedeem en secundair lymfoedeem.
Primair lymfoedeem ontstaat door een aangeboren afwijking aan het lymfesysteem. Deze afwijking kan zich vanaf de geboorte kenbaar te maken of later door een “uitlokker” ontstaan: hormonale veranderingen maar ook een harde val of botbreuk.
Secundair lymfoedeem ontstaat nadat er een beschadiging is opgetreden in het lymfesysteem. Dit kan komen door een botbreuk of operatie waarbij lymfebanen of lymfeknopen zijn beschadigd, vernietigd of zijn verwijderd, of door bestraling bij kanker.

Veneus oedeem

Veneus oedeem is vochtophoping als gevolg van een veneus probleem. Veneus is afgeleid van venen en venen is de medische term voor je aderen. 
Veneus oedeem kom je tegen bij mensen die bekend zijn met Chronische Veneuze Insufficiëntie (CVI). In wat makkelijkere taal: chronisch afvoerstoornis. In staande houding moet het bloed in de aderen, tegen de zwaartekracht in, naar boven worden gepompt. Dit gebeurt voornamelijk door de spieren van de kuit.

In staande houding moet het bloed in de aderen, tegen de zwaartekracht in, naar boven worden gepompt. Dit gebeurt voornamelijk door de spieren van de kuit. Lopen is daarom uitstekend, maar lang staan of zitten is slecht voor de bloedafvoer door de aderen. In de aderen zijn kleppen aanwezig die in verticale houding het terugstromen van het bloed naar de voeten verhinderen. Als deze kleppen niet meer goed afsluiten, stroomt het bloed gemakkelijk terug, zodat de druk in de aderen en haarvaten toeneemt en de aderen worden wijd. Dit zie je bijvoorbeeld ook gebeuren bij spataderen. Dit heeft mogelijk een toename van vocht als gevolg. Ook bij Tromboflebitis en veneuze trombose zijn therapeutische elastische kousen een vereiste.

Good to know

Manuele lymfedrainage helpt niet alleen bij het afvoeren van vocht, maar ook kan bijdragen aan het verminderen van stress en het verbeteren van het immuunsysteem. Een extra reden om oedeemtherapie te overwegen!

Lipoedeem

Bij lipoedeem is er een stoornis is de aanmaak van vetweefsel. Bij deze pijnlijke chronische ziekte zie je vooral bij de extremiteiten vet- en vochtophoping. Daarnaast is de vochtafvoer via de lymfvaten niet optimaal. De oorzaak van lipoedeem is vrij onduidelijk al is wel bekend dat het eigenlijk alleen maar bij vrouwen voorkomt. De meest voorkomende klachten zijn pijn en zwaar gevoel in benen/armen, snel blauwe plekken, gewrichtsproblemen en gewichtsproblemen. Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Dit heeft vaak de vorm van een rijbroek. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels (overbloezende enkel). Ook kunnen de armen zijn aangedaan.

Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt lymfoedeem (vochtophoping) zich er naast in een periode van vijftien jaar. Overgewicht versnelt dit proces en vergroot de gezondheidsrisico’s. Vaak is er een combinatie met spataderen en beginnen of verergeren de klachten bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap.

Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dat biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties tegen te gaan.

Wat houdt
oedeemtherapie in?

Oedeemtherapie richt zich op het verminderen van vochtophoping, het verbeteren van doorbloeding en het verlichten van pijn. Bij Huidkliniek Gaaf kijken we niet alleen naar de symptomen, maar ook naar wat jouw huid nodig heeft.

Oedeemtherapie

Resultaat

Met de juiste aanpak kunnen we oedeem verminderen en de doorbloeding verbeteren. Hoewel de resultaten per persoon verschillen, zorgen we er samen voor dat de pijn vermindert en vochtophopingen verdwijnen.

Prijzen

De kosten van onze oedeemtherapie zijn afhankelijk van de gekozen behandeling en de intensiteit ervan. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek bespreken we een behandelplan en de bijbehorende kosten.

Good to know

Onze behandelingen worden altijd uitgevoerd door ervaren en HBO-opgeleide huidtherapeuten. We zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en geregistreerd in het Kwaliteitsregister (KP). Bij een aanvullende zorgverzekering kan een deel van de behandeling vergoed worden, afhankelijk van je polis.